Италиански здравен експерт: За руската ваксина не знаем абсолютно нищо

Нищо не знаем за руската ваксина. Това заяви един от водещите италиански експерти по инфекциозни болести дни, след като руският президент Владимир Путин обяви, че федерацията първа в света има ваксина срещу коронавируса.

Проф. Роберто Кауда, директор на отделението по инфекциозни болести в столичната клиника „Джемели”, заяви, че в момента 150 работни групи в света търсят ваксина, има четири, за които са публикувани доклади в международни журнали. Не такъв е случаят с руската ваксина обаче.

„Те (руснаците) направиха ускорено експериментиране, в това няма съмнение. Новото в този случай, за разлика от другите в света, е, че руското министерство на здравеопазването одобри ваксината. Трябва да се подходи с особено внимание, защото една ваксина трябва да бъде ефективна – а в руския случай не знаем дали тя е безопасна. Нищо не знаем за нея”, заяви професорът, цитиран от SIR (Servizio Informazione Religiosa).

Безопасността, по думите му, произтича от завършването на всички стъпки, необходими в тестване на лекарство или ваксина. За руската ваксина не се знае дали тези стъпки са били спазени, няма писмени сведения, а единствено информация, разпространена от медиите, посочи италианският експерт. За четири ваксини до момента има научна информация и доказателства, че проучванията вървят в правилната посока – китайската, тази на компанията „Модерна”, съвместното германо-американско проучване, както и на Оксфордския университет. За руската обаче не се знае нищо, каза проф. Роберто Кауда.

Руската ваксина „Спутник V” е одобрена само в Русия, не е преминала проверката на международните регулаторни органи, подчерта професорът по инфекциозни болести. Роберто Кауда каза, че по отношение на ваксината срещу COVID-19 трябва да се действа внимателно, за да се гарантира здравето на пациентите. Науката постига големи крачки, но фазите трябва да се спазват, каза още експертът. Според него чак през 2021 година хората могат да се надяват на ваксина срещу вируса, който се превърна в световна пандемия. Путин се похвали във вторник, че Русия първа в света е създала ефективна и безопасна ваксина, но международни здравни експерти имат съмнения по този въпрос.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here