Доброволното изпълнение срещу баналния комунизъм

Коментар на Николай Ценков

По всичко личи, че политическите страсти няма скоро да изстинат. Паралелно с това и икономическата ситуация няма да се подобрява. Напротив – ние още дори на знаем колко сме затънали в рецесията. Известно е само, че нито държавата, нито гражданите ще стават по-богати в близко бъдеще.

На фона на всичко това с гласовете на БСП и ДПС в сряда в правна комисия беше отхвърлено предложението в Гражданския процесуален кодекс за въвеждане доброволно изпълнение на дългове. То предвиждаше въвеждането на извънсъдебни методи и средства, който са – да подчертаем дебело! – законово регламентирани, спестяват и на двете страни време, разноски и лихви, които се трупат, докато траят съдебни и изпълнителни процедури.

Тази мярка всъщност е записана в програмата на правителството за подобряване на инвестиционната среда за 2019 г. Процедурата по доброволното събиране на малки дългове щеше да се провежда без принуда, без съдебни дела, без запори, само с комуникация между съдебния изпълнител и длъжника. Последният може във всеки един момент да възрази срещу дълга да я прекрати и тогава кредиторът вече може да се обърне към съда.

Мярката щеше да има и социален ефект в контекста на задаващата се криза. Доброволното изпълнение е безплатно за длъжника – разходите се поемат от кредитора, за когото това е далеч по-евтино от съдебен процес. Ползата от тази процедура е, че кредиторът получава пари веднага, а длъжникът може да си разсрочи задълженията. Бизнесът подкрепя това, съдът ще се разтовари, накратко – всички печелят.

Без нито един аргумент депутатите от БСП и ДПС гласуваха против това предложение. Може би защото предпочитат здрави момчета с бухалки (маскирани като колекторски фирми) да събират натрупаните в идващата криза дългове. Може би не разбират, че от есента ще има лавина от съдебни дела именно срещу тези наши сънародници, които двете партии представляват политически. Може би понеже пак някое лоби е обезпечило решение, напълно противоречащо на интересите на хората по площадите. Може би защото БСП се толкова лява партия, колкото ДПС е либерално – демократична.

А може би става дума чисто и просто за банален и посредствен комунизъм: философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.  

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here