Децата се връщат в училище след верашната истерия в Сливен, очакват се още провокации

Красимир Вълчев.Снимка: Министерски съвет
Става въпрос за груби манипулации, дезинформации и за престъпна злоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разрушат училищата и образователната система, коментира министър Красимир Вълчев

Децата, които вчера бяха изведени от родителите им от училище заради слухове, че ще им бъдат отнети, са започнали да се връщат в училищата.

В едното от училищата в Сливен има малък процент от деца, които още не са на училище, но са започнали разговорите с родителите и обстановката се успокоява, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Той уточни, че категорично не може да се каже кой е източникът на дезинформацията, „тръгнало е от клипове, очевидно има роля на тролове, има роля на пастори в квартал „Надежда“ в Сливен“. Не може точно да се каже дали са евангелистки или протестантски пастори, но не става въпрос за всички пастори, каза министърът. Определено някой се е изкушил и политически да използва това, като в основата са и групите, които са се организирали срещу несъществуващата стратегия за детето.

Очевидно може срещу нещо несъществуващо цяла истерия да се получи – това се е случило вчера. В 8.00 часа сутринта родителите съвсем спокойни са си завели децата на училище, а в 10.00 часа се е получила масова истерия и те са получили клипове, след което истерията се е мултиплицирала от „уста на уста“, разказа министър Вълчев. Той обясни, че са инструктирани всички училища в цялата страна „да очакват и други такива провокации и ако нахлуят родители, да освобождават децата и да започнат разговори с тях“. В първите часове е най-добре да говорят от полицията, докато се успокои обстановката. Днес всички учители разговарят с родителите на децата и родителите осъзнават вече, че са били използвани страховете им и че това е абсолютна лъжа, каза образователният министър.

Вълчев припомни, че вчера самият той беше на посещение в Сливен и днес отново заяви, че иска да успокои всички родители, защото става въпрос за злоупотреба със страховете им и както няма стратегия за детето, няма и случаи на извънредно отнемане на деца. Вчера, като минах през едно от училищата в Сотиря, видях, че се събират родителите и с тях говориха учителите и представители на неправителствената организация „Амалипе“, разказа министърът. По думите му станало е ясно, че и „там са станали обект на такива лъжи и дезинформации, включително и с политически елемент – кой щял да товари децата в автобуса, колко пари са взети от Норвегия да се продадат децата и кой стои пред автобуса, съответно от опозицията, и спира да не бъдат извозени тези деца“.

Става въпрос за груби манипулации, дезинформации и за престъпна злоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разрушат училищата и образователната система, коментира министър Вълчев.
Той каза, че е нямал достъп до постовете в социалните мрежи, които са били от активен агитатор, а родителите казвали, че са получили основно чрез Фейсбук тези клипове за отнемането на деца. Миналата седмица имаше подобен опит за сплашване на родителите в кв. „Факултета“ в София, но не чрез електронни средства, а чрез „обикаляне на квартала“, съобщи министър Вълчев. Той добави, че вчера е имало случаи в Карнобат, Сунгурларе, в Ямбол, но там не се е получила масова истерия в училищата. Няколко родители в едно училище в Силистра също са били разтревожени, но миналата седмица започнаха тези проблеми, а вчера – в Сливен, беше кулминацията, обобщи образователният министър. Той каза, че в тези ситуации се разчита много на медиаторите от ромските общности, които са имали вчера в Сливен среща с полицията и с „авторитетите“ от ромската общност.
Министър Вълчев каза, че учителите няма да пишат сега отсъствия на учениците, които са напуснали училищата заради слуховете.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here