Велизар Енчев: Македонистите нямат намерение да отстъпят (ВИДЕО)

Коментар на Велизар Енчев

Македонска телевизия ТЕЛМА излъчи интересен репортаж за поредното заседание на Смесената историческа комисия в Скопие, което започна на 15 и ще завърши на 16 октомври.

По всичко личи, че македонистите нямат никакво намерение да отстъпят по спорните езикови и исторически въпроси. Логично поведение! След като им подарихме членство в НАТО, защо и сега да не ги пуснем гратис в ЕС?

Ако България води външна политика, подчинено единствено на националните интереси, ще направи три неща: Анулиране на договора с Македония от 2017 г., подписване на нов договор с нови условия от наша страна, разпускане на Смесената историческа комисия.

Формалният повод за скъсване на договора е промененото име на съседната държава, която от Република Македония се преименува в Република Северна Македония. Всъщност имаме нов субект на международното право, появил се след подписания на 1 август 2017 г. договор между Република България и Република Македония.

От друга страна, името „Северна Македония“ бе договорено между Атина и Скопие, въпреки възраженията от българска страна, която заяви на два пъти (премиерът и външният министър), че географски определител в новото име е неприемлив за София, тъй като съдържа териториална претенция.

Пуснем ли македонизма в ЕС днес, на следващия ден Скопие може да претендира както за малцинство в Пиринския край, така и за отдавна присвоената българска история и култура.

Велизар Енчев

Доктор по международно право Посланик на България в Хърватия (1997-2002)

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here